Minőségi rozsdamentes anyagból készült tartályokat kínálunk bor és egyéb speciális anyagok tárolására.

+36 30 / 700-3592
Pálinka alapok – A gyümölcs 2. rész

Ugyancsak a rossz ízhatás elkerülése miatt fontos, hogy a gyümölcs egészséges legyen, illetve szállítása során a legkörültekintőbben járjunk el, nem szabad, hogy ütődjön. Ebből következően most legendát rombolunk: nagyapáinknak az a pálinkája, amit elrohadt, fáról leesett gyümölcsből készítettek, lehet, hogy magas alkoholtartalmú volt (mely fontosságának legendáját ugyancsak leromboljuk később), de biztos, hogy ízében inkább valamiféle petróleumos jelleg dominált, mint friss gyümölcsíz. Fontos továbbá, hogy a gyümölcs tiszta legyen, felületére lehetőleg semmilyen idegen anyag ne kerüljön, újfent csak az optimális ízhatás elérése miatt.
A következő fontos tényező, ha már szóba került, az aromája a gyümölcsnek. Minél aromásabb, ízesebb kell, hogy legyen a gyümölcs, hiszen ezeknek az anyagoknak a nagyobb része elveszik a lepárlás során. A megmaradt, illetve a főzés közben kialakult aromák adják a lényegét a pálinkának, az ízgazdagság teszi nemessé és élvezetessé ezt az italt. A legtöbb gyümölcsnek vannak bizonyos nemesebb fajtái, melyek a legmegfelelőbbek pálinkafőzéshez. Szilvából pl. a Besztercei, körtéből a Vilmos, és ezen belül is vannak különféle nemes hibridek, alfajok, melyeknek kutatása, nemesítése a mai napig is folyik.

Pálinka alapok – A gyümölcs 1. rész

A pálinka lelke, alapja, lényege a gyümölcs. A legjobb gyümölcsből lesz a legjobb pálinka – de mitől lesz a legjobb a gyümölcs?
Fontos, hogy a gyümölcs cukortartalma a lehető legmagasabb legyen, hiszen minél nagyobb a cukortartalom, annál magasabb lesz a pálinka alkoholtartalma. Ebből persze logikusan következhetne az, hogy túlérett gyümölcsből lesz a legjobb pálinka, ami nem igaz, hiszen ez esetben már olyan folyamatok indulnak el, illetve olyan vegyületek alakulnak ki a gyümölcsben, melyektől a pálinka rossz ízeket kap. Így mondhatjuk, hogy a gyümölcs az úgynevezett fogyasztásra érett állapotban a legmegfelelőbb pálinka főzéséhez. Néhány kivétel akadhat, pl. a besztercei szilvából kissé túlérett állapotban kiváló pálinka készíthető.
Különböző gyümölcsök különböző mennyiségű cukrot tartalmaznak érett állapotukban, ennek megfelelően bizonyos gyümölcsökből könnyebb, bizonyos gyümölcsökből nehezebb jó pálinkát főzni. Nem véletlen, hogy mely gyümölcspálinkáink a legnépszerűbbek, a sárgabarack, a szilva, a körte pl. magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint mondjuk az alma. Fontos továbbá az úgynevezett lényeredék is, vagyis, hogy adott mennyiségű gyümölcsből százalékosan mennyi lé nyerhető ki.

Pálinka alapok – A pálinka története 2. rész

A XX. század elejére igazi pálinka-nagyhatalom lettünk, nemzetközi híre lett a legnemesebb magyar pálinkáknak, termelésünk pedig elérte a 2 millió hektolitert. Ekkor váltak híressé ma már eredet-védett pálinkáink, a szatmári, a békési szilva, illetve a kecskeméti, a békési barack. 1938-ban állami monopóliummá vált a szeszfőzés. A világháború után a szocialista évtizedek a pálinka hanyatlásának évtizedei voltak, a rossz minőségű alapanyag, a szakemberhiány, a technikai felszereltség hiánya egyre rosszabb minőségű pálinkákat eredményezett, illetve a kommersz szeszes ital készítés felvirágzását hozta magával. 1982-ben az állam maga szüntette meg monopóliumát, és, ha kisebb mennyiségben is, de engedélyezte magánszemélyeknek a kereskedelmi célú pálinkafőzést. A rendszerváltás után a mennyiségi korlátozás is megszűnt. A fogyasztói igények gyökeres változása és a szabad piaci verseny magával hozta a pálinkaipar robbanásszerű fejlődését is, rengeteg főzde mögött európai szintű technológia és tudás áll, és kiváló alapanyagból főznek magas minőségű pálinkákat. A pálinka szinte luxustermékké vált, egy palack nemesebb ital ára elérheti akár a 10-15000 forintot is. Ennek is megvan az oka: míg a legnemesebb palack whiskey alapanyaga is maximum 1,5 kiló gabona, addig egy üveg pálinkához adott esetben 5-6 kilogramm egészséges, hibátlan gyümölcs szükséges!

moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey