Minőségi rozsdamentes anyagból készült tartályokat kínálunk bor és egyéb speciális anyagok tárolására.

+36 30 / 700-3592
Pálinka alapok – A pálinka története 1. rész

A szeszfőzésnek régi hagyománya van Magyarországon. Sokan azt állítják, hogy a honfoglaló magyarok keletről hozták magukkal ezt a tudást, de valószínűbb, hogy ők még a lepárlás folyamatát nem ismerték, csak az erjesztését. A lepárlás őshazájának a mai Skóciát tartják, innen juthatott el Európába, hozzánk feltehetőleg Csehországból a szeszfőzés tudománya. „Aqua vitae reginae Hungarie” „a magyar királyné életvize” – így hívták azt a rozmaringgal ízesített borpárlatot, amit Károly Róbert magyar király felesége Erzsébet királyné fogyasztott köszvényére, későbbi leírások szerint 1332-ben. Innentől bizonyosak lehetünk benne, hogy Magyarországon, elsősorban persze ekkor még gabonafélékből, de elterjedt a lepárlás tudománya. Később Mátyás ideje alatt már megkülönböztették a gyümölcsből, illetve gabonából készült párlatokat.

Feltehetőleg a XV. századi időnkénti gabonahiány miatt kezdtek el elsősorban gyümölcsből pálinkát főzni. A szlovák eredetű pálinka szót a XVI. században kezdtük el használni, ekkor még a gabonapárlatokra. A XVIII. század végére már több ezer főzde, üzem, likőrgyár működött az országban, ekkor hozták az első törvényeket a pálinkafőzés szabályozása. 1850-ben bevezették a pálinkaadót, ekkor írták össze az összes pálinkakészítő üzemet, és innentől vannak viszonylag pontos adataink az ország pálinkatermeléséről.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey