Minőségi rozsdamentes anyagból készült tartályokat kínálunk bor és egyéb speciális anyagok tárolására.

+36 30 / 700-3592

Tag Archives: gyümölcs

Pálinka alapok – A gyümölcs 2. rész

Ugyancsak a rossz ízhatás elkerülése miatt fontos, hogy a gyümölcs egészséges legyen, illetve szállítása során a legkörültekintőbben járjunk el, nem szabad, hogy ütődjön. Ebből következően most legendát rombolunk: nagyapáinknak az a pálinkája, amit elrohadt, fáról leesett gyümölcsből készítettek, lehet, hogy magas alkoholtartalmú volt (mely fontosságának legendáját ugyancsak leromboljuk később), de biztos, hogy ízében inkább valamiféle petróleumos jelleg dominált, mint friss gyümölcsíz. Fontos továbbá, hogy a gyümölcs tiszta legyen, felületére lehetőleg semmilyen idegen anyag ne kerüljön, újfent csak az optimális ízhatás elérése miatt.
A következő fontos tényező, ha már szóba került, az aromája a gyümölcsnek. Minél aromásabb, ízesebb kell, hogy legyen a gyümölcs, hiszen ezeknek az anyagoknak a nagyobb része elveszik a lepárlás során. A megmaradt, illetve a főzés közben kialakult aromák adják a lényegét a pálinkának, az ízgazdagság teszi nemessé és élvezetessé ezt az italt. A legtöbb gyümölcsnek vannak bizonyos nemesebb fajtái, melyek a legmegfelelőbbek pálinkafőzéshez. Szilvából pl. a Besztercei, körtéből a Vilmos, és ezen belül is vannak különféle nemes hibridek, alfajok, melyeknek kutatása, nemesítése a mai napig is folyik.

Pálinka alapok – A gyümölcs 1. rész

A pálinka lelke, alapja, lényege a gyümölcs. A legjobb gyümölcsből lesz a legjobb pálinka – de mitől lesz a legjobb a gyümölcs?
Fontos, hogy a gyümölcs cukortartalma a lehető legmagasabb legyen, hiszen minél nagyobb a cukortartalom, annál magasabb lesz a pálinka alkoholtartalma. Ebből persze logikusan következhetne az, hogy túlérett gyümölcsből lesz a legjobb pálinka, ami nem igaz, hiszen ez esetben már olyan folyamatok indulnak el, illetve olyan vegyületek alakulnak ki a gyümölcsben, melyektől a pálinka rossz ízeket kap. Így mondhatjuk, hogy a gyümölcs az úgynevezett fogyasztásra érett állapotban a legmegfelelőbb pálinka főzéséhez. Néhány kivétel akadhat, pl. a besztercei szilvából kissé túlérett állapotban kiváló pálinka készíthető.
Különböző gyümölcsök különböző mennyiségű cukrot tartalmaznak érett állapotukban, ennek megfelelően bizonyos gyümölcsökből könnyebb, bizonyos gyümölcsökből nehezebb jó pálinkát főzni. Nem véletlen, hogy mely gyümölcspálinkáink a legnépszerűbbek, a sárgabarack, a szilva, a körte pl. magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint mondjuk az alma. Fontos továbbá az úgynevezett lényeredék is, vagyis, hogy adott mennyiségű gyümölcsből százalékosan mennyi lé nyerhető ki.

Pálinka alapok – Mi a pálinka? 2. rész

Korábban (a 2002. törvény előtt) 3 minőségi kategóriáját ismertük a pálinkának, melyek a mai napig megvannak, és a köztudatban továbbra is pálinka néven szerepelnek:

  1. Kommersz italok, melyek víz, finomszesz és aromák hozzáadásával készülnek. Gyümölcsöt sosem láttak, olcsón be lehet tőlük rúgni, élvezeti értékkel nem rendelkeznek, vagy legalábbis minimálissal.
  2. Úgynevezett vágott párlatok, ezek voltak a csúcsitalok évtizedekig, részben gyümölcspálinkát, részben vizet és finomszeszt tartalmaznak. A nagyobb szeszfőzdék nagy mennyiségben gyártott termékei a mai napig ilyenek, nem véletlen, hogy már csak „Fütyülős” „Vilmos” stb. néven futnak, és a pálinka szó eltűnt a címkéről.
  3. 100 %-ban magyar gyümölcsből, vagy magyar szőlő törkölyéből főzött pálinkák, legfeljebb kezelt, tisztított víz adható hozzá, az alkoholfok beállítása céljából. Ma már csak ezt hívhatjuk pálinkának.

 

moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey