Minőségi rozsdamentes anyagból készült tartályokat kínálunk bor és egyéb speciális anyagok tárolására.

+36 30 / 700-3592

Tag Archives: lepárlás

Pálinka alapok – A gyümölcs 1. rész

A pálinka lelke, alapja, lényege a gyümölcs. A legjobb gyümölcsből lesz a legjobb pálinka – de mitől lesz a legjobb a gyümölcs?
Fontos, hogy a gyümölcs cukortartalma a lehető legmagasabb legyen, hiszen minél nagyobb a cukortartalom, annál magasabb lesz a pálinka alkoholtartalma. Ebből persze logikusan következhetne az, hogy túlérett gyümölcsből lesz a legjobb pálinka, ami nem igaz, hiszen ez esetben már olyan folyamatok indulnak el, illetve olyan vegyületek alakulnak ki a gyümölcsben, melyektől a pálinka rossz ízeket kap. Így mondhatjuk, hogy a gyümölcs az úgynevezett fogyasztásra érett állapotban a legmegfelelőbb pálinka főzéséhez. Néhány kivétel akadhat, pl. a besztercei szilvából kissé túlérett állapotban kiváló pálinka készíthető.
Különböző gyümölcsök különböző mennyiségű cukrot tartalmaznak érett állapotukban, ennek megfelelően bizonyos gyümölcsökből könnyebb, bizonyos gyümölcsökből nehezebb jó pálinkát főzni. Nem véletlen, hogy mely gyümölcspálinkáink a legnépszerűbbek, a sárgabarack, a szilva, a körte pl. magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint mondjuk az alma. Fontos továbbá az úgynevezett lényeredék is, vagyis, hogy adott mennyiségű gyümölcsből százalékosan mennyi lé nyerhető ki.

Pálinka alapok – A pálinka története 2. rész

A XX. század elejére igazi pálinka-nagyhatalom lettünk, nemzetközi híre lett a legnemesebb magyar pálinkáknak, termelésünk pedig elérte a 2 millió hektolitert. Ekkor váltak híressé ma már eredet-védett pálinkáink, a szatmári, a békési szilva, illetve a kecskeméti, a békési barack. 1938-ban állami monopóliummá vált a szeszfőzés. A világháború után a szocialista évtizedek a pálinka hanyatlásának évtizedei voltak, a rossz minőségű alapanyag, a szakemberhiány, a technikai felszereltség hiánya egyre rosszabb minőségű pálinkákat eredményezett, illetve a kommersz szeszes ital készítés felvirágzását hozta magával. 1982-ben az állam maga szüntette meg monopóliumát, és, ha kisebb mennyiségben is, de engedélyezte magánszemélyeknek a kereskedelmi célú pálinkafőzést. A rendszerváltás után a mennyiségi korlátozás is megszűnt. A fogyasztói igények gyökeres változása és a szabad piaci verseny magával hozta a pálinkaipar robbanásszerű fejlődését is, rengeteg főzde mögött európai szintű technológia és tudás áll, és kiváló alapanyagból főznek magas minőségű pálinkákat. A pálinka szinte luxustermékké vált, egy palack nemesebb ital ára elérheti akár a 10-15000 forintot is. Ennek is megvan az oka: míg a legnemesebb palack whiskey alapanyaga is maximum 1,5 kiló gabona, addig egy üveg pálinkához adott esetben 5-6 kilogramm egészséges, hibátlan gyümölcs szükséges!

Pálinka alapok – A pálinka története 1. rész

A szeszfőzésnek régi hagyománya van Magyarországon. Sokan azt állítják, hogy a honfoglaló magyarok keletről hozták magukkal ezt a tudást, de valószínűbb, hogy ők még a lepárlás folyamatát nem ismerték, csak az erjesztését. A lepárlás őshazájának a mai Skóciát tartják, innen juthatott el Európába, hozzánk feltehetőleg Csehországból a szeszfőzés tudománya. „Aqua vitae reginae Hungarie” „a magyar királyné életvize” – így hívták azt a rozmaringgal ízesített borpárlatot, amit Károly Róbert magyar király felesége Erzsébet királyné fogyasztott köszvényére, későbbi leírások szerint 1332-ben. Innentől bizonyosak lehetünk benne, hogy Magyarországon, elsősorban persze ekkor még gabonafélékből, de elterjedt a lepárlás tudománya. Később Mátyás ideje alatt már megkülönböztették a gyümölcsből, illetve gabonából készült párlatokat.

Feltehetőleg a XV. századi időnkénti gabonahiány miatt kezdtek el elsősorban gyümölcsből pálinkát főzni. A szlovák eredetű pálinka szót a XVI. században kezdtük el használni, ekkor még a gabonapárlatokra. A XVIII. század végére már több ezer főzde, üzem, likőrgyár működött az országban, ekkor hozták az első törvényeket a pálinkafőzés szabályozása. 1850-ben bevezették a pálinkaadót, ekkor írták össze az összes pálinkakészítő üzemet, és innentől vannak viszonylag pontos adataink az ország pálinkatermeléséről.

moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey