Minőségi rozsdamentes anyagból készült tartályokat kínálunk bor és egyéb speciális anyagok tárolására.

+36 30 / 700-3592

Tag Archives: törköly

Pálinka alapok – Mi a pálinka? 2. rész

Korábban (a 2002. törvény előtt) 3 minőségi kategóriáját ismertük a pálinkának, melyek a mai napig megvannak, és a köztudatban továbbra is pálinka néven szerepelnek:

  1. Kommersz italok, melyek víz, finomszesz és aromák hozzáadásával készülnek. Gyümölcsöt sosem láttak, olcsón be lehet tőlük rúgni, élvezeti értékkel nem rendelkeznek, vagy legalábbis minimálissal.
  2. Úgynevezett vágott párlatok, ezek voltak a csúcsitalok évtizedekig, részben gyümölcspálinkát, részben vizet és finomszeszt tartalmaznak. A nagyobb szeszfőzdék nagy mennyiségben gyártott termékei a mai napig ilyenek, nem véletlen, hogy már csak „Fütyülős” „Vilmos” stb. néven futnak, és a pálinka szó eltűnt a címkéről.
  3. 100 %-ban magyar gyümölcsből, vagy magyar szőlő törkölyéből főzött pálinkák, legfeljebb kezelt, tisztított víz adható hozzá, az alkoholfok beállítása céljából. Ma már csak ezt hívhatjuk pálinkának.

 

Pálinka alapok – Mi a pálinka? 1. rész

Úgynevezett lepárlással, főzéssel a világ szinte minden táján készítenek magas alkoholtartalmú szeszes italokat. Híres italok a vodka, a gin, a whisky, a rum, a cognac, és még lehetne sorolni. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a világban talán sehol ilyen sokféle gyümölcsből, ilyen változatosan nem készítenek párlatokat. Merthogy ez lenne a pálinka lényege, a gyümölcs. A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) mondja ki hivatalosan, hogy mi is az a pálinka. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készülnek, 100 %-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak és minimum 37,5 %-os alkoholfokkal rendelkeznek. Ez annyira komoly, hogy pl. a mézzel, vagy az Erdélyben népszerű köménnyel ízesített pálinka, vagy az úgynevezett diópálinka, ami dióval ízesített gyümölcspálinka, csak párlat néven kerülhet forgalomba.

moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey